Η ανεξήγητη υπογονιμότητα είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν οι ιατροί για να περιγράψουν καταστάσεις στις οποίες τα ζευγάρια δεν μπορούν να συλλάβουν παρά τα φυσιολογικά αποτελέσματα των εξετάσεων γονιμότητας. Αυτή η συχνά αινιγματική διάγνωση αντιπροσωπεύει περίπου το 10-20% όλων των περιπτώσεων υπογονιμότητας. Ως κορυφαίος ειδικός σε θέματα γονιμότητας στο FertilityCare στην Αθήνα, εγώ, ο Δρ Αντώνιος Αυγερινός δεσμεύομαι να βοηθήσω τα ζευγάρια να περιηγηθούν σε αυτό το πολύπλοκο ζήτημα. Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της ανεξήγητης υπογονιμότητας είναι η κατανόηση του τι είναι και πώς διαφέρει από άλλες μορφές υπογονιμότητας.

 

Αξιολογώντας το αίνιγμα: Διαγνωστικά πρωτόκολλα

Ο δρόμος για τη διάγνωση της ανεξήγητης υπογονιμότητας δεν είναι εύκολος, χρειάζεται μια σειρά από εξετάσεις, οι οποίες πρέπει να παρουσιάζουν φυσιολογικά αποτελέσματα προτού σκεφτούμε  αυτή τη διάγνωση. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

Ορμονικές Εξετάσεις: Οι εξετάσεις αυτές που γίνονται συγκεκριμένες μέρες του κύκλου θα μας δείξουν την κατάσταση των ωοθηκών και κατά συνέπεια την ποιότητα και την ποσότητα των ωαρίων. Επίσης διάφορα άλλα ενδοκρινολογικά και μεταβολικά θέματα που μπορεί να επηρεάσουν την γονιμότητα.

Παρακολούθηση ωοθηκικού κύκλου: Αυτό περιλαμβάνει την παρακολούθηση του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας για να διασφαλιστεί ότι οι ωοθήκες απελευθερώνουν ωάρια (ωορρηξία). Παρακολουθούμε επίσης το πάχος και την ποιότητα του ενδομητρίου , που παίζει κρίσιμο ρόλο στην εμφύτευση των ωαρίων.

Ανάλυση σπέρματος: Πραγματοποιούμε λεπτομερή εξέταση του σπέρματος για να διαπιστώσουμε την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος. Ο υγιής αριθμός και η κινητικότητα του σπέρματος είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσική σύλληψη.

Υστεροσαλπιγγογράφημα (HSG): Το HSG είναι μια εξέταση με ακτίνες Χ που χρησιμοποιείται για να ελεγχθεί εάν οι σάλπιγγες είναι ανοικτές και για να εξεταστεί το σχήμα της κοιλότητας της μήτρας.

Λαπαροσκοπική ήυστεροσκοπική εξέταση: Για μια πιο εμπεριστατωμένη εξέταση της πυελικής περιοχής, πραγματοποιούμε λαπαροσκόπηση. Αυτή η διαδικασία μας επιτρέπει να ελέγξουμε για πιθανές ανωμαλίες στη μήτρα, τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες. Επίσης με την υστεροσκόπηση βλέπουμε προβλήματα στην ενδομητρική κοιλότητα που μπορεί να διαφύγουν από τις υπόλοιπες εξετάσεις.

 

Καθεμία από αυτές τις εξετάσεις παρέχει κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές αιτίες υπογονιμότητας. Ωστόσο, όταν όλα τα αποτελέσματα επιστρέφουν φυσιολογικά και η σύλληψη παραμένει άπιαστη, καταλήγουμε στη διάγνωση της ανεξήγητης υπογονιμότητας.

Ο δρόμος προς την γονιμοτητα Θεραπευτικές επιλογές για την ανεξήγητη υπογονιμότητα

Η ανεξήγητη υπογονιμότητα μπορεί να είναι μια δύσκολη διάγνωση για να την αποδεχθεί κανείς. Συχνά προκαλεί συναισθήματα απογοήτευσης λόγω της ανεξήγητης φύσης της. Και μόνο το γεγονός αυτό ερχεται εναντια στην εμφυτη τάση της ανθρώπινης φύσης που θέλουμε να εχουμε εξηγήσεις για τον κόσμο γύρω μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι “ανεξήγητη” δεν σημαίνει “μη θεραπεύσιμη”. Υπάρχουν διαθέσιμες διάφορες υποσχόμενες θεραπευτικές επιλογές:

 

Φυσική σύλληψη: Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, η φυσική σύλληψη παραμένει μια βιώσιμη επιλογή για πολλά ζευγάρια. Ο χρόνος και η υπομονή μπορεί μερικές φορές να είναι η καλύτερη θεραπεία, καθώς περίπου τα μισά από τα ζευγάρια που διαγιγνώσκονται με ανεξήγητη υπογονιμότητα συλλαμβάνουν με φυσικό τρόπο μέσα σε τρία χρόνια.

Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF): Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μία από τις πιο επιτυχημένες θεραπείες για την ανεξήγητη υπογονιμότητα. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου με σπέρμα εκτός του σώματος και στη συνέχεια τη μεταφορά του/των εμβρύου/ων που προκύπτουν στη μήτρα της γυναίκας.

Ορμονική θεραπεία: Οι ορμονικές θεραπείες, όπως η χρήση φαρμάκων γονιμότητας όπως η κλομιφαίνη ή οι γοναδοτροπίνες, μπορούν να διεγείρουν την ωορρηξία και να ενισχύσουν την παραγωγή ωαρίων.

Ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI): Σε αυτή τη διαδικασία, τοποθετούμε μια συμπυκνωμένη ποσότητα υγιούς σπέρματος απευθείας στη μήτρα. Αυτή η θεραπεία συνδυάζεται συχνά με ορμονική θεραπεία για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά της.

Κάθε ζευγάρι είναι μοναδικό και η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η γενική υγεία και οι προσωπικές προτιμήσεις. Θα συνεργαστούμε για να επιλέξουμε μαζί την καλύτερη προσέγγιση για εσάς.