Διατροφή και Εγκυμοσύνη

Η πιο συχνή ερώτηση που κάνουν όλες οι έγκυες στην πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο αφορά την διατροφή. Το πιο σημαντικό είναι η έγκυος να έχει μια υγιεινή διατροφή η οποία να περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά γι αυτήν και το μωρό της.

Τροφές που πρέπει να λαμβάνει η έγκυος είναι:

  1. Φρούτα και λαχανικά περιέχουν βιταμίνη C και φυλλικό οξύ που είναι απαραίτητα για τις εγκυμονούσες. Τα λαχανικά θα πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένα για τον κίνδυνο του τοξοπλάσματος
  2. Γαλακτοκομικά όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι μας παρέχουν το ασβέστιο που είναι απαραίτητο στην εγκυμοσύνη. Καθημερινά οι ανάγκες σε ασβέστιο είναι περίπου 1000mg
  3. Κρέας, αυγά, ψάρι, όσπρια είναι πολύ σημαντικές τροφές γιατί μας παρέχουν την απαραίτητη πρωτεΐνη, βιταμίνη B και σίδηρο που είναι αναγκαία στην κύηση.

Τι θα πρέπει να αποφεύγουμε στην διατροφή μας:

  1. Τηγανητά φαγητά και λίπη
  2. Σούσι και οστρακοειδή
  3. Τυριά όπως ροκφόρ και brie για τον κίνδυνο της λιστέριας
  4. Αναψυκτικά γιατί περιέχουν ζάχαρη
  5. Τα κρέατα πρέπει να είναι καλά ψημένα και τα λαχανικά καλά πλυμένα όπως αναφέρθηκε και παραπάνω
  6. Αποφεύγουμε τα πολλά γλυκά
  7. Αλκοόλ. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει χαμηλό βάρος του μωρού και διανοητική καθυστέρηση. Φυσικά ένα ποτήρι κρασί σε ένα γεύμα μπορεί να το πιει μια έγκυος αλλά όχι σε καθημερινή βάση. Ιδανικό θα ήταν να το αποφεύγει το αλκοόλ εντελώς.

Σε γενικές γραμμές μια διατροφή ισορροπημένη είναι το πιο σημαντικό για την μητέρα και το μωρό. Βοηθάει στην σωστή ανάπτυξη του και στην σωστή εξέλιξη της υγείας του στο μέλλον. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι λογικό να υπάρχουν και ημέρες που μια γυναίκα θα φάει λίγο παραπάνω χωρίς φυσικά αυτό να επηρεάζει την υγεία του μωρού της.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την διατροφή και εγκυμοσύνη; Κλείστε ραντεβού είτε στο ιατρείο είτε μέσω skype στο 210 7717726 ή στείλτε μας email στο info@fertilitycare.gr.

Εναλλακτικά, επικοινωνήστε μαζί μας μεσω της παρακάτω φόρμας: