Πολλές γυναίκες και άντρες αναρωτιούνται τι θα έπρεπε να τρώνε όταν προσπαθούν να συλλάβουν. Είναι αλήθεια ότι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών σας μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες επιτυχίας κατά την θεραπεία σας με εξωσωματική γονιμοποίηση και να προετοιμάσει το σώμα σας για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Αλλά ποια είναι αυτή η διατροφή; Ας το εξετάσουμε:

Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης και θρεπτικής διατροφής, μπορεί να έχει σημαντική επίδραση όχι μόνο στη γενική σας υγεία, αλλά και στη γονιμότητά σας. Δεδομένου πόσο συναισθηματικά και οικονομικά εξαντλητική μπορεί να είναι η θεραπεία IVF, αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε με κάθε παράγοντα που θα μας βελτιώσει τις πιθανότητες επιτυχίας. Στο πλαίσιο αυτό η διατροφή έχει σημαντικό ρόλο.

Οφέλη της υγιεινής διατροφής για την επιτυχία της IVF

Σε μια εκτενή μελέτη που περιλάμβανε 18.000 γυναίκες για οκτώ χρόνια, οι ερευνητές του Harvard βρήκαν ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητά μας και τις πιθανότητες να έχουμε μια υγιεινή και ασφαλή εγκυμοσύνη. Υπάρχουν πολλά οφέλη από την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής, πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας, τα οποία περιλαμβάνουν:

Πότε πρέπει να ξεκινήσω τη διατροφή μου για να βοηθήσω την εξωσωματική γονιμοποίηση;

Για να επωφεληθείτε περισσότερο από τις επιδράσεις της, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε την ακολουθία της διατροφής σας IVF αρκετούς μήνες πριν αρχίσετε τη θεραπεία IVF. Η συνήθης σύσταση είναι να ξεκινήσετε τη διατροφή IVF περίπου 2-3 μήνες πριν από τη θεραπεία. Αυτό είναι για να εξασφαλίσετε ότι το σώμα σας είναι στην καλύτερη δυνατή υγεία και δύναμη και υπάρχει χρόνος για να σταθεροποιήσετε τυχόν ορμονικές ανισορροπίες, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την επιτυχία της θεραπείας σας.

 

Τι πρέπει να τρώτε σε αυτή τη διατροφή γονιμότητας;

Τώρα που γνωρίζετε τα οφέλη μιας ισορροπημένης διατροφής για την γονιμότητα σας όταν προσπαθείτε να συλλάβετε, πού ακριβώς ξεκινάτε; Η έρευνα υποστηρίζει την ιδέα ότι μια ‘Μεσογειακή’ διατροφή, δηλαδή μία υψηλή σε υγιεινά λιπαρά, λαχανικά, ψάρια και όσπρια αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας της IVF. Επομένως, τα τρόφιμα που καταναλώνονται συνήθως σε μια ‘Μεσογειακή’ διατροφή συνήθως αποτελούν τη βάση μιας καλής διατροφής πριν από τη σύλληψη.

Παρακάτω παρέχουμε μια σύντομη επισκόπηση των τύπων τροφίμων που μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικά για εσάς καθώς ξεκινάτε το ταξίδι σας στη γονιμότητα.

Διατροφή IVF για γυναίκες

Νερό

Το νερό είναι σημαντικό για τη λειτουργία όλων των οργάνων στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των αναπαραγωγικών οργάνων. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε. Συνιστάται να πίνετε μεταξύ 8 και 10 ποτήρια νερού την ημέρα.

Υγιεινά λιπαρά

Τα υγιεινά λιπαρά είναι σημαντικά για την υποστήριξη της ισορροπίας των ορμονών και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και για τον έλεγχο της φλεγμονής. Τα τρόφιμα που είναι ευεργετικά να τρώτε περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, αυγά και αβοκάντο. Το ελαιόλαδο στο μαγείρεμά σας παρέχει επίσης υγιεινά λιπαρά.

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι ουσιώδης για την ανάπτυξη και επισκευή των κυττάρων, καθώς και για την ισορροπία του επιπέδου σακχάρου στο αίμα. Η πρωτεΐνη είναι επίσης σημαντική για την παραγωγή ορμονών. Η φυτική πρωτεΐνη θεωρείται πιο υγιεινή και οι ερευνητές γονιμότητας στο Harvard συμβουλεύουν να αντικαταστήσετε το κρέας με μπιζέλια, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σόγια.

Φυτικές Ίνες

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Αυτό περιλαμβάνει την απομάκρυνση των περιττών αναπαραγωγικών ορμονών, βοηθώντας έτσι στην ισορροπία των επιπέδων τους. Τα τρόφιμα πλούσια σε ίνες περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, βρώμη, δημητριακά και ξηρούς καρπούς.

Υπερτροφές για τη γονιμότητα

Υπάρχουν αρκετά τρόφιμα που κατατάσσονται ως υπερτροφές για τη γονιμότητα. Αυτά έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που είναι ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγή. Αυτά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά

Τα λιπαρά που φράσσουν τις αρτηρίες σας αποτελούν επίσης απειλή για τη γονιμότητά σας, επομένως αποφύγετε τα λιπαρά χαμηλής ποιότητας.

Η δίαιτα χαμηλή σε υδατανθράκες είναι χρήσιμη

Βρετανοί ειδικοί στη γονιμότητα διαπίστωσαν σε μια πρόσφατη μελέτη ότι οι πιθανότητές σας να συλλάβετε βελτιώνονται καθώς μειώνετε τους υδατάνθρακες στη διατροφή σας. Τα ποσοστά επιτυχίας της IVF σε γυναίκες που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων ήταν υψηλότερα κατά σχεδόν 50 τοις εκατό, σε σύγκριση με εκείνες που ακολουθούσαν μια δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες.

Μην ξεχνάτε το γάλα

Το πλήρες γάλα, το τυρί cottage και το γιαούρτι πλήρους λιπαρότητας είναι καλά για τη γονιμότητά σας, καθώς προσφέρουν καλά λιπαρά στη διατροφή σας. Μην αγοράζετε γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά  αν προσπαθείτε να συλλάβετε.

Συμπληρώματα Διατροφής για γυναίκες

Διάφορα συμπληρώματα διατροφής μπορείτε να ξεκινήσετε 3 μήνες περίπου πριν την θεραπεία σας που είναι κατασκευασμένα

Διατροφή IVF για άνδρες

Οι άνδρες μπορούν επίσης να επωφεληθούν με την διατροφής, καθώς η βέλτιστη ποσότητα και ποιότητα του σπέρματος είναι σημαντική για την επιτυχία της IVF. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη χαμηλή ποσότητα σπέρματος στους άνδρες και μια υγιεινή, θρεπτική διατροφή μπορεί να βελτιώσει τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του σπέρματος.

Ο κύκλος ζωής ενός μόνου σπερματοζωαρίου είναι τυπικά 74 ημέρες. Επομένως, οι άνδρες θα πρέπει να εξετάσουν την τροποποίηση της διατροφής τους, τουλάχιστον 2-3 μήνες πριν παραδώσουν το σπέρμα τους για τη θεραπεία γονιμότητας.

Οι άνδρες θα πρέπει να ακολουθούν ένα παρόμοιο σχέδιο διατροφής IVF με τις γυναίκες, τρώγοντας μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει πολλά τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνδρες που υποβάλλονται σε IVF και ακολουθούσαν ένα από τα δύο διακριτά σχέδια διατροφής, την “Υγιεινή Συνείδηση” ή την “Παραδοσιακή Ολλανδική” διατροφή, είχαν καλύτερης ποιότητας σπέρμα.

Η διατροφή “Υγιεινής Συνείδησης” αποτελείται κυρίως από ολικά δημητριακά, ψάρια, φρούτα και λαχανικά.

Η “Παραδοσιακή Ολλανδική” διατροφή περιλαμβάνει ολικά δημητριακά, κρέατα και πατάτες, ενώ αποκλείει εντελώς τα γλυκά και το αλκοόλ.

Η ποσότητα του σπέρματος μπορεί να αυξηθεί με την κατανάλωση πολλών σπανάκι, αυγών, μπανανών, σκούρας σοκολάτας, σπαραγγιών και ξηρών καρπών. Τα τρόφιμα που περιέχουν ψευδάργυρο και σελήνιο είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τη βέλτιστη υγεία του σπέρματος.

Υγιεινά λιπαρά

Τα υγιεινά λιπαρά είναι σημαντικά για την παραγωγή των αναπαραγωγικών ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υγιεινά λιπαρά περιλαμβάνουν τα λιπαρά ψάρια, τα αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και τα ελαιόλαδα.

Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προστατεύσουν τα σπερματοζωάρια από τη ζημιά που προκαλείται από τα ελεύθερα ριζικά. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν τα φρούτα και τα λαχανικά, ειδικά αυτά με έντονα χρώματα, όπως τα μπλε μούρα, τα κόκκινα φραγκοστάφυλα και τα πράσινα σπανάκια.

Ψάρια και Θαλασσινά

Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος. Επιπλέον, τα θαλασσινά είναι καλή πηγή ψευδαργύρου, ένα μεταλλικό στοιχείο που είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή σπέρματος.

Πράσινο Τσάι

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των σπερματοζωαρίων από το οξειδωτικό stress. Επιπλέον, έχει διεγερτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ενέργειας και της διάθεσης.

Συμπληρώματα διατροφής για Άντρες

Τα συμπληρώματα διατροφής για την βελτίωση του σπέρματος τείνουν να γίνουν η θεραπεία εκλογής για τις περισσότερες περιπτώσεις που χρειάζεται βελτίωση του. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οποιαδήποτε θεραπεία να είναι μεγαλύτερη από τον κύκλο ζωής των σπερματοζωαρίων που είναι 3 μήνες για να μπορούμε να εκτιμήσουμε το αποτέλεσμα. Τέλος από την πληθώρα των σκευασμάτων που υπόσχονται να “βοηθήσουν” το σπέρμα σας σημαντικό είναι να αποφύγετε αυτά που δεν συνοδεύονται από μελέτες αποτελεσματικότητας καθώς στην Ελλάδα τέτοια συμπληρώματα διατροφής κυκλοφορούν μόνο με απλή γνωστοποίηση στον ΕΟΦ και έτσι δεν διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα τους.

Συνολικά, η διατροφή μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της γονιμότητας και της επιτυχίας της IVF. Είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν ειδικό στη διατροφή πριν αλλάξετε σημαντικά τη διατροφή σας.

Η διατροφή κατά την διάρκεια της θεραπείας σας

Κατά την διάρκεια της θεραπείας η διατροφή θα σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματα της εξωσωματικής όπως την κατακράτηση υγρών και θα μειώσει την πιθανότητα υπερδιέγερσης για τις μικρότερες από εσάς.

Ενυδατωση

Η λήψη επαρκούς ποσότητας υγρών είναι απαραίτητη για να διατηρήσουμε την ομοιόσταση του οργανισμού.

Λευκώματα

Η κατανάλωση όσο μεγαλύτερων ποσοτήτων λευκωμάτων όπως ασπράδι αυγού θα σας βοηθήσει να μειωθεί η εξαγγείωση των υγρών και τη διατήρησή τους στην κυκλοφορία ώστε να μειωθούν τα οιδήματα.

Περιορισμός Αλατιού

Ο περιορισμός του αλατιού τις ημέρες αυτές θα μας μειώσει την κατακράτηση υγρών και την παρουσία οιδημάτων

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η διατροφή είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. Η άσκηση, η διαχείριση του στρες και η καλή ποιότητα ύπνου είναι επίσης σημαντικές για την προετοιμασία του σώματός σας για την εγκυμοσύνη. Είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε εμάς ή έναν ειδικό στη διατροφή πριν αλλάξετε σημαντικά τη διατροφή σας.

Στην κλινική μας, FertilityCare, παρέχουμε υποστήριξη και καθοδήγηση σε όλα τα στάδια της διαδικασίας της γονιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να κάνετε τις καλύτερες επιλογές για την υγεία σας και τη γονιμότητά σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.