Για τα ζευγάρια που παλεύουν με την υπογονιμότητα, η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) αποτελεί συχνά την καλύτερη επιλογή για την επίτευξη μιας επιτυχημένης εγκυμοσύνης. Ωστόσο, πρόκειται επίσης για μια εντατική διαδικασία που απαιτεί σημαντική επένδυση χρόνου, συναισθημάτων και οικονομικών πόρων. Στο FertilityCare, έχω βοηθήσει εκατοντάδες ασθενείς να σταθμίσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αν και η απόφαση είναι άκρως προσωπική, παραθέτουμε ορισμένους βασικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν αποφασίζετε αν η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ο σωστός δρόμος για τη δημιουργία της οικογένειάς σας.

Κατανόηση της κατάστασης της αναπαραγωγικής σας υγείας και των επιλογών σας προς την γονιμότητα

Το πρώτο βήμα είναι η συνάντηση με έναν ειδικό γονιμότητας για πλήρη αξιολόγηση και των δύο συντρόφων. Θα εξετάσουμε το ιατρικό ιστορικό σας, τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τυχόν προηγούμενες θεραπείες. Αυτό βοηθά στον προσδιορισμό των προκλήσεων γονιμότητας που μπορεί να υπάρχουν και των προγνωστικών αποτελεσμάτων. Με βάση τη συγκεκριμένη κατάστασή σας, θα σας περιγράψου με ακρίβεια τις επιλογές σας – όπως φάρμακα για την πρόκληση ωορρηξίας, IUI ή εξωσωματική γονιμοποίηση – και τις εκτιμήσεις για το ποσοστό επιτυχίας.

Ενώ η εξωσωματική γονιμοποίηση συχνά ακολουθείται όταν άλλες επιλογές έχουν αποτύχει, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνιστάται πρώτα. Αυτό περιλαμβάνει σενάρια όπως οι φραγμένες σάλπιγγες, η σοβαρή ανδρική υπογονιμότητα ή η ανεξήγητη υπογονιμότητα σε γυναίκες άνω των 35 ετών. Η φάση των εξετάσεων είναι απαραίτητη για τον προσδιορισμό του κατά πόσον η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ενδεδειγμένη ή πρέπει να δοκιμαστεί πρώτα κάποια άλλη επιλογή.

 

Εξετάζοντας την προσωπική σας ετοιμότητα για εξωσωματική γονιμοποίηση

Οι συναισθηματικές απαιτήσεις της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν πρέπει να υποτιμώνται. Περιλαμβάνει εντατική ιατρική θεραπεία με ενέσεις, συχνή παρακολούθηση, διαδικασίες που απαιτούν αναισθησία και παρατεταμένη αναμονή για τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης που μπορεί να ισοδυναμούν με συναισθηματική πρόκληση. Η προετοιμασία και η ευελιξία είναι το κλειδί. θα πρέπει να γνωρίσετε και να κατανοήσετε τη διαδικασία, αλλα και τον τρόπο που θα έχετε ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης για να αποφασίσετε αν μπορείτε να ανταπεξέλθετε.

Για τις γυναίκες, η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης περιλαμβάνει διαδικασίες διέγερσης των ωοθηκών, ανάκτησης ωαρίων και μεταφοράς εμβρύων που απαιτούν χρόνο μακριά από τις συνήθεις δραστηριότητες. Σκεφτείτε πως στην εργασία σας θα έχετε μια σχετική ευελιξία ή άδεια. Η εξωσωματική γονιμοποίηση ενέχει επίσης ορισμένους κινδύνους για την υγεία, όπως το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών. Το προσωπικό σας ιστορικό υγείας θα πρέπει να επανεξεταστεί για να κατανοηθεί το προφίλ κινδύνου σας.

Eκτίμηση των οικονομικών υποχρεώσεων

Το κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης κυμαίνεται συνήθως από 2500 έως 3500 ευρώ ανά κύκλο κατά μέσο όρο. Εκτιμήστε τους τρόπους χρηματοδότησης της θεραπείας σας και τους τρόπους αποπληρωμής.

Το κόστος των φαρμάκων επίσης είναι σημαντικό αλλά μπορεί να έχετε επιλογές που θα συζητήσουμε και μαζί, όπως η χορήγηση των φαρμάκων από το ασφαλιστικό ταμείο σας.

Ενώ η επένδυση είναι σημαντική, οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν ότι η δημιουργία οικογένειας είναι ένας σκοπός που η αξία του δεν μπορεί να αποτιμηθεί με οικονομικά κριτήρια.

Κατανόηση των ποσοστών επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Κατά μέσο όρο, τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι περίπου 50-60% για γυναίκες κάτω των 35 ετών που χρησιμοποιούν τα δικά τους ωάρια.
Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη διακύμανση με βάση προσωπικούς παράγοντες όπως η ηλικία, η ποιότητα και ο αριθμός των ωαρίων, η αιτία της υπογονιμότητας και άλλα.
Θα κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση μαζί σας σας σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας που μπορείτε να περιμένετε που μπορεί να είναι ευχάριστη ή όχι και τόσο αλλά είναι απαραίτητη. Μόνο όταν η πραγματική και ρεαλιστική ενημέρωση μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε την κατάσταση σας και να πάρετε τις σωστότερες αποφάσεις που ταιριάζουν σε εσάς.  Ενώ η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν εγγυάται την επιτυχία, ακόμα και μία αποτυχία μπορεί να μας δώσει πολλές πληροφορίες για  να προσαρμόσουμε τα πρωτόκολλα και την όλη μας προσέγγιση στους επόμενους κύκλους.

Υποστήριξη για το ταξίδι

Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να είναι συναισθηματικά ταξίδι με πολλά σκαμπανεβάσματα. Η υποστήριξη του συντρόφου σας και των αγαπημένων σας προσώπων κάνει μεγάλη διαφορά. Αναζητήστε φίλους ή συγγενείς που έχουν ακολουθήσει θεραπεία γονιμότητας, καθώς μπορούν να συσχετιστούν μοναδικά με την εμπειρία σας. Και εμείς θα είμαστε πάντοντε δίπλα σας και στην χαρα και την θλίψη ενω μπορούμε να σας συστήσουμε και υπηρεσίες συμβουλευτικής για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος της θεραπείας.

Διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων εάν η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι επιτυχής

Αν και τα περισσότερα ζευγάρια επιτυγχάνουν τον στόχο τους με την εξωσωματικής γονιμοποίηση, είναι σημαντικό να συζητήσετε εναλλακτικές οδούς, αν χρειαστεί. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση δωρητή ωαρίων ή σπέρματος, παρένθετη κύηση ή υιοθεσία. Η εκ των προτέρων εξέταση αυτών των δυνατοτήτων βοηθά στην παροχή μιας αίσθησης ελέγχου. Το κέντρο μας προσφέρει τόσο προγράμματα δωρητών όσο και καθοδήγηση σχετικά με αυτές τις επιλογές, αν χρειαστεί στην πορεία.
Η απόφαση να ακολουθήσετε την εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πολύπλοκη και πολυεπίπεδη. Είναι σημαντικό να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε, να κάνετε ερωτήσεις και να καθορίσετε αν αισθάνεστε έτοιμοι ως ζευγάρι για αυτό το ταξίδι.
Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες, παραμένοντας παράλληλα αισιόδοξοι. Με την άριστη ιατρική και εμβρυολογική μας ομάδα στο κέντρο fertilitycare να σας υποστηρίζει και κάποιες φορές με επιμονή και υπομονή, η συντριπτική πλειοψηφία των ζευγαριών είναι σε θέση να υποδεχτεί το πολυαναμενόμενο μωρό τους μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Επικοινωνήστε μαζί μας αν θέλετε να συζητήσετε αν η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι κατάλληλη για εσάς – είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε σε κάθε βήμα.