Όταν πρόκειται για τη σύλληψη, τα ζευγάρια λαμβάνουν συχνά μια πληθώρα συμβουλών, από επιστημονικές έως προληπτικές. Το διαδίκτυο βρίθει από ισχυρισμούς που υποδηλώνουν ότι ορισμένες στάσεις μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Τι λέει όμως η επιστήμη σχετικά με αυτό; Σε αυτό το άρθρο, στόχος μας είναι να σας προσφέρουμε τις επιστημονικές μας γνώσεις για να αποκαλύψουμε την αλήθεια σχετικά με τις σεξουαλικές στάσεις και τον αντίκτυπό τους στην επίτευξη εγκυμοσύνης. Αποτελεί άλλωστε και ένα από τα πολύ συχνά ερωτήματα που μας κάνουν τα ζευγάρια που συμβουλεύουμε στην κλινική μας.

Η αλήθεια, για να μιλήσουμε ξεκάθαρα, είναι ότι η άποψη ότι η επιλογή κάποιας σεξουαλικής στάσης μπορεί να μας βοηθήσει στην επίτευξη της εγκυμοσύνης  είναι ένας μεγάλος μύθος. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα ένα ένα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν όσοι κάνουν αυτούς του ισχυρισμούς.

Ο μύθος της θέσης του τραχήλου και της κλίσης της μήτρας.

Πολλοί θεωρούν ότι ανάλογα με την θέση του τραχήλου και την κλίση της μήτρας χρειάζεται διαφορετική στάση για να επιτύχουμε την εγκυμοσύνη. Η αλήθεια είναι όμως είναι ότι η κίνηση των σπερματοζωαρίων είναι “τυχαία” και προς κάθε κατεύθυνση σε τέτοιο βαθμό που δεν έχει σχέση ο προσανατολισμός της μήτρας.