Με το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για τη γονιμότητα και την αναπαραγωγική υγεία, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε τις πολύπλοκες διαδικασίες που διέπουν το σώμα μας. Η γονιμότητα δεν είναι απλώς μια βιολογική λειτουργία – είναι ένα ταξίδι που αναλαμβάνουν μαζί  γυναίκες και  άνδρες, με την ελπίδα ότι θα δημιουργήσουν μια νέα ζωή.

Για τις γυναίκες, το ταξίδι αρχίζει με την εφηβεία, μια περίοδο της ζωής κατά την οποία το παιδί φτάνει στη σεξουαλική ωριμότητα. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα ορμονών στο σώμα -οιστρογόνων και προγεστερόνης- αυξάνονται και προκαλούν σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές. Η εφηβεία συμβαίνει συνήθως μεταξύ των ηλικιών 8 και 13 ετών για τα κορίτσια και σηματοδοτείται από την έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Ο έμμηνος κύκλος είναι μια περίοδος 28 ημερών περίπου, κατά την οποία οι ορμονικές αλλαγές προετοιμάζουν το σώμα για την εγκυμοσύνη. Πρόκειται για ένα καλοκουρδισμένο μπαλέτο ορμονών, που ξεκινά με τη ωοθυλακική φάση, κατά την οποία το σώμα προετοιμάζει ένα ωάριο για την ωορρηξία. Αυτή η φάση βασίζεται κυρίως στην ορμόνη διέγερσης ωοθυλακίου (FSH) που κάνει τα ωάρια μέσα στις ωοθήκες να μεγαλώνουν. Μεταξύ των ημερών 2 και 14 του κύκλου, οι ορμόνες αυτές βοηθούν επίσης στην πάχυνση του ενδομητρίου για να ετοιμαστεί ώστε να μπορεί να δεχτεί ένα γονιμοποιημένο ωάριο.

Γύρω στα μέσα του κύκλου, συνήθως μεταξύ της 11ης και 21ης ημέρας, μια ορμόνη που ονομάζεται ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH) αυξάνεται, προκαλώντας την απελευθέρωση του πιο ώριμου ωαρίου. Αυτή η στιγμή είναι γνωστή ως ωορρηξία. Ταυτόχρονα, η τραχηλική βλέννα γίνεται πιο ολισθηρή για να βοηθήσει το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο. Εάν το ωάριο συναντηθεί με το σπέρμα, μπορεί να συμβεί η γονιμοποίηση, που οδηγεί σε εγκυμοσύνη.

Για τους άνδρες, η γονιμότητα είναι μια συνεχής διαδικασία, με την παραγωγή σπέρματος να λαμβάνει χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ωστόσο, παράγοντες όπως η ηλικία, ο τρόπος ζωής και η υγεία μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος, επηρεάζοντας τη γονιμότητα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ οι γυναίκες γεννιούνται με έναν ορισμένο αριθμό ωαρίων -περίπου 1 έως 2 εκατομμύρια- απελευθερώνουν μόνο 300 έως 400 μέσω της ωορρηξίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Συνήθως, μόνο ένα ωάριο απελευθερώνεται κάθε μήνα. Εάν η γονιμοποίηση δεν συμβεί εντός 24 ωρών από την έξοδο του ωαρίου από την ωοθήκη, το ωάριο διαλύεται. Το σπέρμα μπορεί να ζήσει για περίπου 3 έως 5 ημέρες, οπότε η γνώση του πότε συμβαίνει η ωορρηξία μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να προγραμματίσουν τη σεξουαλική επαφή για το πότε είναι πιο πιθανό να συλλάβουν.

Η τακτική έμμηνος ρύση που εμφανίζεται στα χρόνια μεταξύ εφηβείας και εμμηνόπαυσης είναι συνήθως σημάδι ότι το γυναικείο σώμα λειτουργεί κανονικά. Ορισμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την έμμηνο ρύση, όπως ακανόνιστες ή βαριές, επώδυνες περιόδους- αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλήματος υγείας. Πολλές γυναίκες εμφανίζουν επίσης συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS). Οι γυναίκες με προβλήματα περιόδου ή PMS θα πρέπει να συζητήσουν μαζί μας για τρόπους αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων.

Αν και αυτή είναι μια απλουστευμένη εξήγηση, είναι μια αρχή για την κατανόηση της περίπλοκης διαδικασίας που είναι η ανθρώπινη αναπαραγωγή. Το ανθρώπινο σώμα είναι πολύπλοκο και η γονιμότητα δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει πληθώρα γνώσεων για να σας βοηθήσουμε σε αυτή τη διαδικασία, είτε προσπαθείτε να συλλάβετε, είτε απλά θέλετε να κατανοήσετε καλύτερα το σώμα σας. Σε κάθε περίπτωση μπορούμε με μία επίσκεψη να εκτιμήσουμε την γονιμότητα σας.