Η επιθυμία για εγκυμοσύνη είναι ένας φυσικός πόθος που συνδέεται με την ανθρώπινη φύση. Η γνώση του πότε πρέπει να έχουμε σεξουαλική επαφή για να επιτύχουμε εγκυμοσύνη είναι κρίσιμη για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η σημασία της ωορρηξίας

Η πιθανότητα σύλληψης αυξάνεται όταν έχουμε σεξουαλική επαφή κατά την ωορρηξία, την περίοδο δηλαδή που το σώμα απελευθερώνει ένα ωάριο. Σε έναν κύκλο 30 ημερών, η ωορρηξία συμβαίνει συνήθως στη μέση, δηλαδή την 15η μέρα περίπου, και οι γόνιμες ημέρες είναι 2-3 μέρες πριν και μετά την ωορρηξία, δηλαδή από την 12η έως την 16η μέρα περίπου.

Πώς να εντοπίσουμε την ωορρηξία

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εντοπίσουμε την ωορρηξία. Μπορούμε να παρατηρήσουμε την τραχηλική βλέννα κατά τη διάρκεια του κύκλου. Η τραχηλική βλέννα είναι μια διάφανη ή λευκή, κολλώδης βλέννα που παρουσιάζεται πριν από τις γόνιμες μέρες. Γίνεται πιο διάφανη και ρευστή κατά την ωορρηξία και μειώνεται και εξαφανίζεται μετά την ωορρηξία.

Μπορούμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε τεστ ωορρηξίας που θα προμηθευτούμε από το φαρμακείο. Το τεστ αυτό είναι απλό, γίνεται με τα ούρα όπως και το τεστ εγκυμοσύνης, και μετράει τα επίπεδα της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), η οποία απελευθερώνει τα ωάρια στο σώμα. Η ορμόνη αυτή αυξάνεται περίπου 2 μέρες πριν την ωορρηξία.

Μια ακόμη μέθοδος είναι η μέτρηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος. Η βασική σώματος θερμοκρασία αυξάνεται λίγο μετά την ωορρηξία και παραμένει υψηλή μέχρι την επόμενη περίοδο.

Οι γυναίκες που ο κύκλος τους είναι σχετικά σταθερός μπορούνε με σχετική ακρίβεια να να υπολογίσουν ή να καταλάβουν την ωορρηξία τους. Όταν ο κύκλος όμως είναι άστατος μπορεί να χρειαστούμε παραπάνω βοήθεια για να δούμε αν κάνουν ωορρηξία και πότε. Σε αυτήν την περίπτωση, η υπερηχογραφική παρακολούθηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρούμε την ωορρηξία σας με σιγουριά.

Συχνότητα των σεξουαλικών επαφών

Η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών είναι επίσης σημαντική. Είναι καλύτερο να έχουμε σεξουαλική επαφή κάθε δύο ημέρες κατά τη διάρκεια της γόνιμης περιόδου για να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχει πάντα υγιής προμήθεια σπερμάτων για την επικονίαση του ωαρίου.

Συμβουλές για τη βελτίωση της γονιμότητας

Εκτός από την επιλογή της σωστής στιγμής για τη σεξουαλική επαφή, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν τη γονιμότητα. Η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, η αποφυγή του αλκοόλ και του καπνίσματος, η διατήρηση ενός υγιεινού βάρους και η αποφυγή του στρες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της γονιμότητας.

Το σημαντικότερο που μπορείτε να κάνετε την εποχή που προσπαθείτε να μείνετε έγκυος είναι να βγάλετε το άνχος από την προσπάθεια και να φροντίσετε να το ευχαριστηθείτε όσο γίνεται περισσότερο και μην ξεχνάτε ότι η πιθανότητες είναι με το μέρος σας.


Σε αυτό το άρθρο,εξετάσαμε τη σημασία της ωορρηξίας, πώς να εντοπίσουμε την ωορρηξία, τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών και τις συμβουλές για τη βελτίωση της γονιμότητας. Ελπίζουμε ότι αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε την επιθυμητή εγκυμοσύνη.