Ως ειδικός γονιμότητας, συναντώ συχνά ζευγάρια που δεν είναι σίγουροι για το πότε πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια για θέματα γονιμότητας. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι το να μείνετε έγκυος δεν είναι πάντα μια απλή διαδικασία και υπάρχουν φορές που η αναζήτηση συμβουλής από έναν ειδικό γονιμότητας είναι η καλύτερη λύση.

Κατανόηση της ιδανικής στιγμής για να ζητήσετε βοήθεια

Η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) προτείνει ότι εάν ένα ζευγάρι δεν έχει επιτύχει εγκυμοσύνη μετά από ένα χρόνο επαφών χωρίς προφυλάξεις, είναι καιρός να αναζητήσει βοήθεια. Ωστόσο, εάν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών, το ζευγάρι θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν ειδικό μετά από έξι μήνες ανεπιτυχών προσπαθειών.

Ποιος αναζητά βοήθεια και γιατί;

Μια μελέτη που διεξήχθη στη Βρετανία εξέτασε πάνω από 15.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 16 έως 74 ετών. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά: μόνο το 57% περίπου των γυναικών και το 53% των ανδρών αναζήτησαν ιατρική βοήθεια για τους αγώνες γονιμότητας. Τα νεότερα άτομα (ηλικίας 17 έως 24 ετών) ήταν ακόμη λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν βοήθεια, καθώς μόνο το ένα τρίτο περίπου των γυναικών και το 14% των ανδρών το έκαναν.
Θα μπορούσαν να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Οι νεότεροι μπορεί να μην πιστεύουν ότι μπορεί να είναι υπογόνιμοι ή μπορεί να μην είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν θεραπείες γονιμότητας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπογονιμότητα μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης ιατρικής κατάστασης που θα μπορούσε να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Ως εκ τούτου, ακόμη και αν δεν είστε έτοιμοι για θεραπεία, συνιστάται να κάνετε κάποιες βασικές εξετάσεις γονιμότητας.

Πότε να αναζητήσετε βοήθεια νωρίτερα

Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις στις οποίες θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια νωρίτερα από ό,τι προτείνουν οι γενικές οδηγίες. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης, πρωτοπαθούς ανεπάρκειας των ωοθηκών, καρκίνου του μαστού BRCA+ ή άλλων καρκίνων του αναπαραγωγικού συστήματος, είναι ζωτικής σημασίας να συμβουλευτείτε έναν ειδικό το συντομότερο δυνατό. Το ίδιο ισχύει αν έχετε ακανόνιστες περιόδους, ενδομητρίωση ή PCOS ή αν είχατε δύο συνεχόμενες αποβολές.
Εάν μόλις αρχίσατε να προσπαθείτε να μείνετε έγκυος και είστε 39 ή 40 ετών, αξίζει να μας επισκεφθείτε μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα. Μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα FSH ή AMH ή να κάνει βασικές εξετάσεις γονιμότητας. Μπορεί επίσης να σας ζητήσουν να προσπαθήσετε για λίγο και να επανέλθετε εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, εάν δεν επιτύχετε τη σύλληψη.
Το πρώτο σημείο επαφής σας θα πρέπει να είναι ο ειδικός στην γονιμότητα γυναικολόγος. ονιμότητας θα πραγματοποιήσει βασικές εξετάσεις και στη συνέχεια θα σας καθησυχάσει ή να συστήσει ένα σχέδιο θεραπείας αν φυσικά αυτό είναι απαραίτητο
Στο FertilityCare Athens, είμαστε εδώ για να σας καθοδηγήσουμε στο ταξίδι της γονιμότητάς σας, παρέχοντας εξειδικευμένες συμβουλές και υποστήριξη σε κάθε σας βήμα. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή ερωτήσεις σχετικά με τη γονιμότητά σας.