Δεύτερο Τρίμηνο Εγκυμοσύνης

Δεύτερο τρίμηνο – Από τη 13η εβδομάδα έως την 28η εβδομάδα.

4ος Μήνας Εγκυμοσύνης

Πλέον οι ορμόνες σταθεροποιούνται,η ναυτία και οι εμετοί υποχωρούν και η έγκυος αισθάνεται πολύ καλύτερα. Επίσης και εμφανισιακά πλέον αλλάζει επειδή μεγαλώνει η κοιλιά.

Αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε

– Προς το τέλος του μήνα μπορεί να νιώσει τις πρώτες κινήσεις του μωρού.

– Μπορεί να αισθάνεται ελαφρύ κάψιμο στο στομάχι επειδή η μήτρα μεγαλώνει .

– Αύξηση της διάθεσης για σεξουαλική επαφή

– Φουσκώνει η κοιλιά επειδή μεγαλώνει το μωρό

– Αυξάνεται η όρεξη για φαγητό επειδή πλέον έφυγαν η ναυτία και τάση για εμετό.

Πως αναπτύσσεται το μωρό?

Το μωρό μπορεί να είναι από 12 εως 16 εκατοστά . Το πρόσωπο και η καρδιά είναι πλήρως ανεπτυγμένα αλλά οι πνεύμονες όχι ακόμα. Τα μάτια του μωρού θα ανοίξουν αυτόν τον μήνα.

Τι να περιμένετε  κατά την επίσκεψη στο ιατρείο?

Σε αυτήν την επίσκεψη ελέγχουμε το βάρος και την αρτηριακή πίεση της εγκύου ελέγχουμε την ανάπτυξη του εμβρύου με κοιλιακό υπερηχογράφημα και σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο μετράμε και το μήκος του τραχήλου με διακολπικό υπέρηχο. Επίσης σε αυτόν τον μήνα συνήθως βλέπουμε και το φύλο του εμβρύου. Ελέγχουμε τα ούρα για σάκχαρο και λεύκωμα καθώς και κάνουμε και εξετάσεις αίματος.
Κατά την διάρκεια του 4ου μήνα πραγματοποιείται και η αμνιοπαρακέντηση εάν κρίνεται αναγκαίο για να ελέγξουμε τα χρωμοσώματα και άλλες παθήσεις του εμβρύου.
Επίσης από αυτόν τόν μήνα μπορεί να γίνει με μία αιμοληψια ο μη επεμβατικός προγεννητικός ελεγχος εαν κρίνεται αναγκαίο ή εαν το επιθυμεί το ζευγάρι. Αυτή η εξεταση δεν ειναι διαγνωστική αλλα μας δειχνει εαν ενα μωρό εχει αυξημένες ή μειωμένες πιθανότητες για καποια χρωμοσωμιακή ανωμαλία.

5ος Μήνας Εγκυμοσύνης

Είστε στην μέση της εγκυμοσύνης !!!.Το μωρό το νιώθετε να κουνιέται συνέχεια στην κοιλιά και αισθάνεστε υπέροχα.

Αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε

– Συνήθως οι πιο πολλές γυναίκες έχουν πάρει από 2 έως 6 κιλά μέχρι τώρα

– Η μήτρα είναι μεγέθους πεπονιού

– Η όρεξη αυξάνεται.

– Μπορεί να αισθάνεστε φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα

– Μπορεί να υπάρχει αίσθημα κόπωσης

Πως αναπτύσσεται το μωρό?

Το μωρό είναι περίπου 250 γρ και το μήκος του είναι από 16 έως 23 εκατοστά. Το σώμα του καλύπτεται από ένα προστατευτικό χνούδι. Σε αυτό το διάστημα εμφανίζονται και τα δακτυλικά αποτυπώματα και στα κορίτσια αναπτύσσονται οι ωοθήκες.

Τι να περιμένετε  κατά την επίσκεψη στο ιατρείο?

Έκτος από το check up ρουτίνας (γενική αίματος γενική ούρων μέτρηση βάρους και αρτηριακής πίεσης ) σε αυτό το διάστημα 21η-22η εβδομάδα πραγματοποιείται και μια πολύ σημαντική εξέταση το υπερηχογράφημα β-επιπέδου. Με αυτήν την εξέταση ελέγχουμε ενδελεχώς όλα τα όργανα του μωρού (καρδιά, εγκέφαλος, πεπτικό, πνεύμονες, νεφρά, άκρα, αγγεία).

6ος Μήνας Εγκυμοσύνης

Αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε

– Η μήτρα έχει μέγεθος μπάλας του μπάσκετ και έχει περάσει το επίπεδο του ομφαλού

– Ενοχλήσεις όπως κάψιμο στο στομάχι, ούλα που ματώνουν, δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες και κράμπες είναι συνηθισμένες στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης.

– Υπάρχει αυξημένο αίσθημα κόπωσης και κάλο είναι η έγκυος να ξεκουράζεται πιο πολύ.

Πως αναπτύσσεται το μωρό?

Το μωρό τώρα ζυγίζει από 400-900 γραμμάρια αναλόγως την εβδομάδα. Από εδώ και πέρα το μωρό αναπτύσσεται πιο γρήγορα. Το μήκος του είναι περίπου 25 εκατοστά. Tα μάτια τώρα ανοιγοκλείνουν, οι φωνητικές χορδές λειτουργούν και εμφανίζονται τα φρύδια.

Τι να περιμένετε κατά την επίσκεψη στο ιατρείο?

Γίνεται το καθιερωμένο check up και σε αυτό το διάστημα συνήθως ελέγχουμε και για διαβήτη κυήσεως με την καμπύλη σακχάρου. Υπερηχογραφικά πλέον δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Βιογραφικό

Ο Παναγιώτης Καλιαντζής εισήχθη στην Ιατρική σχόλη Αθηνών και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του ειδικεύτηκε στην Μαιευτική Γυναικολογία στη  Μ. Βρετανία όπου απέκτησε μεγάλη εμπειρία στη αντιμετώπιση δύσκολων μαιευτικών περιστατικών-κυήσεις υψηλού κινδύνου, λαπαροσκοπήσεις, κολποσκοπήσεις, μαιευτικούς και γυναικολογικούς υπερήχους.

Βιογραφικό

Τα Στάδια της Εγκυμοσύνης

1 - 3 Μήνες

3 - 6 Μήνες

6 - 9 Μήνες