Επίτευξη Εγκυμοσύνης με Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Γέννησης Υγιέστατου Παιδιού σε Γυναίκα με Διθάλαμο Μήτρα

Η συγκεκριμένη γυναίκα με επισκέφτηκε στο ιατρείο μου μετά από 10 χρόνια υπογονιμότητας και ιστορικό τριών αποβολών στο 2ο τρίμηνο της κύησης. Μετά από ενδελεχή έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η γυναίκα είχε διθάλαμο μήτρα και μετά την λύση του διαφράγματος υστεροσκοπικά έμεινε έγκυος με την πρώτη εξωσωματική και γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι στις 38 εβδομάδες.

Η αντιμετώπιση αυτού του δύσκολου περιστατικού μου έδωσε το έναυσμα να γράψω αυτό το άρθρο πάνω στις συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας που ταλαιπωρούν αρκετές  γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και συγκεκριμένα την διθάλαμο και την δίκερο μήτρα τις διαφορές μεταξύ τους καθώς και την διαφορετική αντιμετώπιση τους.

Η δίκερως μήτρα είναι μια ανατομική παραλλαγή της μήτρας η οποία δημιουργείται κατά την διάρκεια της εμβρυογενεσης. Η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου έχει σχήμα σφεντόνας (Υ) χωρίζοντας έτσι στα δυο την κοιλότητα του ενδομητρίου.

Η διάγνωση της δίκερου μήτρας γίνεται είτε με απλό γυναικολογικό διακολπικό υπέρηχο είτε με λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση συνδυαστικά. Η υστεροσαλπιγγογραφία πολλές φορές δεν μπορεί να διακρίνει μεταξύ δίκαιρου και διθάλαμου μήτρας γι αυτό και τα ευρήματα της πρέπει να αξιολογούνται σε συνδυασμό με τις άλλες εξετάσεις. Επίσης διαγνωστικό ρολό παίζει και η μαγνητική τομογραφία. Στην δίκερο μήτρα δεν υπάρχει χειρουργική αντιμετώπιση πέραν της μητροπλαστικής η οποία είναι σπάνια ενδεδειγμένη.

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα γυναικών με δίκερο μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός.

Η διθάλαμος μήτρα επίσης είναι μια συγγενής ανωμαλία της μήτρας κατά την οποία η κοιλότητα της μήτρας χωρίζεται με ένα τμήμα ιστού το λεγόμενο διάφραγμα σε δυο κοιλότητες. Στην περίπτωση της διθαλάμου μήτρας το σχήμα της είναι φυσιολογικό ή μπορεί να έχει μια ελαφριά καρδιόμορφη μορφή. Το περίγραμμα της μήτρας παίζει σημαντικό ρόλο στην σωστή διάγνωση. Η διάγνωση γίνεται με διακολπικό υπερηχογράφημα υστεροσαλπιγγογραφία μαγνητική τομογραφία και τέλος με υστεροσκόπηση λαπαροσκόπηση.

Γυναίκες με διθάλαμο μήτρα έχουν αυξημένες πιθανότητες αποβολών στο 1ο και στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και σε αυτά τα περιστατικά συνίσταται η λύση του διαφράγματος με υστεροσκόπηση σε συνδυασμό με λαπαροσκόπηση.

Τα αποτελέσματα είναι παρά πολύ καλά με τον μεγαλύτερο αριθμό των γυναικών να έχουν εγκυμοσύνες χωρίς επιπλοκές.

Είναι φανερό ότι η διαφορική διάγνωση μεταξύ δίκαιρου και διθάλαμου μήτρας είναι πολύ σημαντική και επηρεάζει την θεραπευτική μας προσέγγιση σε μεγάλο βαθμό καθώς είναι εντελώς διαφορετική.

Σημαντικό ρόλο λοιπόν σε αυτά τα περιστατικά παίζει η σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση από εξειδικευμένους γιατρούς.

Παναγιώτης Καλιαντζής MD MRCOG1 DFFP
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και υποβοηθουμένη αναπαραγωγή

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ