Πρώτο Τρίμηνο Εγκυμοσύνης

Πρώτο τρίμηνο – 1η εβδομάδα (σύλληψη) έως 12η εβδομάδα

1ος Μήνας Εγκυμοσύνης

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι διαφορετικά για κάθε γυναίκα. Είναι ο μήνας που η γυναίκα ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος συνήθως με ένα τεστ κυήσεως επειδή δεν της ήρθε η αναμενόμενη περίοδος.

Αλλαγές πού μπορεί να παρατηρήσετε

– Ναυτία. Τα πρώτα συμπτώματα της πρωινής ναυτίας εμφανίζονται κατά κανόνα τον πρώτο μήνα.

– Ευαισθησία μαστού

– Το στήθος ή οι θηλές μπορεί να παρουσιάσουν μια διόγκωση και ευαισθησία στο άγγιγμα

– Υπνηλία και αίσθημα κόπωσης

– Η αύξηση της χοριακής γοναδοτροπίνης μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη τάση για ούρηση

Τι να περιμένετε κατά την  επίσκεψη στο ιατρείο ?

Μετράμε το βάρος και το ύψος καθώς και την αρτηριακή πίεση. Επίσης λαμβάνεται ένα πλήρης ιατρικό ιστορικό και δίνεται ένας πλήρης εργαστηριακός έλεγχος που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ομάδα αίματος ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης τεστ δρεπανώσεως τοξόπλασμα ερυθρά CMV (κυτταρομεγαλοιός )λιστέρια γενική αίματος γενική ούρων ΗΙV, HBSAG , HCV VDRL και κυστική ίνωση. H γυναίκα παίρνει συμβουλές για την διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τις αλλαγές στην καθημερινότητα της ,τις σεξουαλικές επαφές και συστήνεται η διακοπή του καπνίσματος εντελώς λόγω των βλαβερών συνεπειών στο έμβρυο.
Η γυναίκα λαμβάνει φολικό οξύ και προγραμματίζεται η επόμενη επίσκεψη της.

2ος Μήνας Εγκυμοσύνης

Αλλαγές πού μπορεί να παρατηρήσετε

Κατά τον 2ο μήνα μπορεί τα συμπτώματα να παραμείνουν τα ίδια ή ακόμα και να ενταθούν και η γυναικά να έχει τάση για εμετό. Η επίσκεψη στο ιατρείο μπορεί να δώσει την δυνατότητα στους γονείς αναλόγως με την εβδομάδα να δουν υπερηχογραφικά το έμβρυο (μετά την 5η εβδομάδα μπορούμε να δούμε τον σάκο και μετά την 6η να δούμε το έμβρυο και την καρδιά του και να ακούσουμε τους παλμούς).

Πως  αναπτύσσεται το έμβρυο ?

Το έμβρυο είναι πλέον ένα μικρο ανθρωπινό πλασματάκι. Η καρδιά χτυπάει, ο εγκέφαλος αναπτύσσεται και όλα τα άκρα έχουν αναπτυχθεί. Τα μάτια δεν έχουν πλήρως αναπτυχθεί.

Τι να περιμένετε κατά την επισκεψη στο ιατρείο?

Η επίσκεψη στο ιατρείο μπορεί να δώσει την δυνατότητα στους γονείς αναλόγως με την εβδομάδα να δουν υπερηχογραφικά το έμβρυο (μετά την 5η εβδομάδα μπορούμε να δούμε τον σάκο και μετά την 6η να δούμε το έμβρυο και την καρδιά του και να ακούσουμε τους παλμούς).

Ειναι μια πολύ σημαντική και γεμάτη συναίσθημα  επίσκεψη για την εγκυο  γιατί γιά πρώτη φορά βλέπει  το μωρό της στον υπέρηχο .

3ος Μήνας Εγκυμοσύνης

Προς το τέλος του 3ου μήνα το έμβρυο είναι πλέον πλήρως ανεπτυγμένο.

Αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε

Η ναυτία και οι εμετοί συνήθως υποχωρούν. Σιγά σιγά αυξάνεται η όρεξη και μπορεί να παρατηρηθεί ιδιαίτερη έλξη για ορισμένα φαγητά. Η διάθεση καλυτερεύει

Πως αναπτύσσεται το έμβρυο?

Το έμβρυο είναι πλέον πλήρως αναπτυγμένο και έχει μήκος έως και 10 εκατοστά αναλόγως με την εβδομάδα. Εμφανίζει ακόμα και νύχια. Κινεί τα άκρα του (χέρια και πόδια) κανονικά αλλά η έγκυος δεν μπορεί να το καταλάβει. Η πιθανότητα για αποβολή μειώνεται σημαντικά σε αυτό το επίπεδο.

Τι να περιμένετε κατά την  επίσκεψη στό ιατρείο ?

Προς το τέλος του τρίτου μήνα μεταξύ 11ης και 14ης εβδομάδας γίνεται μια πολύ σημαντική εξέταση με την οποία η αυχενική διαφάνεια η οποία σε συνδυασμό με εξέταση αίματος PAPP-A μας δίνει μια πολύ καλή εικόνα για την υγειά του εμβρύου και εάν υπάρχει η πιθανότητα χρωμοσομιακών ανωμαλιών (για παράδειγμα σύνδρομο Down ). Επίσης κατά το διάστημα αυτό μπορεί να γίνει εάν κρίνεται απαραίτητο η βιοψία τροφοβλάστης κατά την οποία παίρνουμε δείγμα από τον πλακούντα και το στέλνουμε για έλεγχο.

Βιογραφικό

Ο Παναγιώτης Καλιαντζής εισήχθη στην Ιατρική σχόλη Αθηνών και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του ειδικεύτηκε στην Μαιευτική Γυναικολογία στη  Μ. Βρετανία όπου απέκτησε μεγάλη εμπειρία στη αντιμετώπιση δύσκολων μαιευτικών περιστατικών-κυήσεις υψηλού κινδύνου, λαπαροσκοπήσεις, κολποσκοπήσεις, μαιευτικούς και γυναικολογικούς υπερήχους.

Βιογραφικό

Τα Στάδια της Εγκυμοσύνης

1 - 3 Μήνες

3 - 6 Μήνες

6 - 9 Μήνες