PRP Αναζωογόννηση των ωοθηκών και του ενδομητρίου με έγχυση PRP

Θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια

H θεραπεία με PRP εφαρμόζεται τα τελευταία 20 χρόνια σε διάφορους τομείς της ιατρικής όπως πλαστική χειρουργική, δερματολογία, νευρολογία, καρδιοχειρουργική και το τελευταίο διάστημα αρχίζει και εφαρμόζεται και στην γυναικολογία κυρίως στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Τι είναι το PRP?

Η αυτόλογη θεραπεία με «πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια» (Platelet Rich Plasma-PRP) είναι ένα αυτόλογο κλάσμα αίματος με υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων. Πρόκειται για μια σύγχρονη θεραπεία στον τομέα της υγείας, η οποία αναλαμβάνει την ενεργοποίηση και την ενίσχυση της φυσικής ικανότητας του σώματος να αναπλάθει και να αναγεννά τους ιστούς και τα όργανά του.

Μετά από κάθε τραυματισμό ή κάκωση ο οποίος προκαλεί αιμορραγία, τα αιμοπετάλια απελευθερώνουν ειδικούς αυξητικούς παράγοντες, οι οποίοι ελέγχουν τη φλεγμονώδη διαδικασία, προλαμβάνουν και καταπολεμούν τις λοιμώξεις, προκαλώντας τη διαδικασία της επούλωσης μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του ιστού. Η αυτόλογη θεραπεία PRP βασίζεται στην αναστροφή της αναλογίας ερυθρών αιμοσφαιρίων – αιμοπεταλίων, μειώνοντας τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο 5% -τα οποία είναι λιγότερο χρήσιμα στη διαδικασία της επούλωσης- και αυξάνοντας τη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων στο 94%., ώστε να δημιουργηθεί  ένα μείγμα ισχυρό σε αυξητικούς παράγοντες, όπως: PDGF, TGF-β1, TGF-β2, PDEGF, PDAF, PF-4, GMP-140, IL-1, FGF, I-α, I-γ, ILGF. Έτσι όταν το PRP δοθεί εξωγενώς  σε μια  περιοχή  του σώματος θα οδηγήσει άμεσα στην αναγέννηση των κυττάρων και την ανάπλαση της. Αυτή είναι και η λογική της χορήγησης της συγκεκριμένης θεραπείας σε γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί ώστε σε συγκεκριμένα περιστατικά (πρόωρη εμμηνόπαυση, φτωχή ή μηδενική ανταπόκριση στα φάρμακα της εξωσωματικής) να αναζωογονηθούν οι ωοθήκες και να παράγουν ωάρια

Σε ποιες γυναίκες μπορεί να εφαρμοστεί?

1)Σε γυναίκες που έχουν  πρόωρη εμμηνόπαυση

2)Σε γυναίκες που έχουν φτωχή ανταπόκριση  στα φάρμακα της εξωσωματικής (ελαττωμένο απόθεμα ωαρίων) και έχουν χαμηλή AMH (Antimullerhian hormone)

3)Σε γυναίκες που βρίσκονται σε πρόγραμμα εξωσωματικής και έχουν λεπτό ενδομήτριο (Σε αυτές τις περιπτώσεις εγχύουμε με έναν ειδικό καθετήρα το PRP μέσα στο ενδομήτριο πριν την εμβρυομεταφορά ώστε να αυξήσουμε την πάχυνση και την δεκτικότητα του.)

Είναι ασφαλής η μέθοδος?

Επειδή το πλάσμα προέρχεται από το αίμα της ίδιας της γυναίκας δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, αλλεργιών και άλλων  επιπλοκών και μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια.

Πως γίνεται η έγχυση PRP στις ωοθήκες ?

Καταρχήν σε γυναίκες που δεν έχουν περίοδο μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ημέρα. Σε γυναίκες που έχουν περίοδο συνήθως το κάνουμε τις πρώτες ημέρες του κύκλου.

α) Πρώτα γίνεται  λήψη 10 ml αίματος από την γυναίκα. Στην  συνέχεια  γίνεται φυγοκέντρηση του αίματος για τον διαχωρισμό των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων από τα ερυθρά κύτταρα του αίματος.

β)Αφού έχει ετοιμαστεί το PRP στην συνέχεια γίνεται έγχυση στις ωοθήκες της γυναίκας διακολπικά υπό μέθη όπως στην ωοληψία.

Η διαδικασία είναι ανώδυνη διαρκεί περίπου 20 λεπτά και στην συνέχεια η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητες της.

Μετά η γυναίκα παρακολουθείται με ορμονικές εξετάσεις (ΑΜΗ, FSH, LH, οιστραδιόλη)  και υπερήχους κάθε 4 εβδομάδες για 6 μήνες  για να διαπιστώσουμε εάν η θεραπεία ήταν αποτελεσματική.

PRP για την αύξηση του πάχους του ενδομητρίου

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση δύο ειναι οι σημαντικότεροι παράγοντες επιτυχίας.Η ποιότητα των εμβρύων που μεταφέρουμε στην μήτρα και το πάχος του ενδομητρίου.

Το επιθυμητό πάχος του ενδομητρίου ιδανικά θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 7mm και 12 mm στην φάση της εμβρυομεταφοράς .

Σε πολλές γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί το πάχος είναι μικρότερο απο 7 mm μειώνοντας σημαντικά την πιθανότητα εμφύτευσης των εμβρύων και θετικού αποτελέσματος στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Με την ενδομήτρια έγχυση PRP απελευθερώνονται οι αυξητικοί παράγοντες και τα βλαστοκύτταρα που προκαλούν την αναγέννηση των ιστών και σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αυξάνεται το πάχος και η υποδεκτικότητα του ενδομητρίου .

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Κατάψυξη Ωαρίων συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα ή καλέστε στο τηλ. 210 7717726

Διαβάστε ακόμη:

PRP Αναζωογόννηση των ωοθηκών και του ενδομητρίου με έγχυση PRP

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια καινούργια μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής η οποία δίνει την δυνατότητα στις γυναίκες να καταψύχουν τα ωάρια τους

Οι Δικές μας Ιστορίες

Παρακολουθείστε τα βίντεο με τις δικές μας ιστορίες. Γυναίκες που με τη βοήθειά μας κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους να γίνουν μητέρες.

IMSI

Η μέθοδος IMSI είναι μια εξελιγμένη μέθοδος γονιμοποίησης των ωαρίων με το σπέρμα του συζύγου/συντρόφου

Μίνι Εξωσωματική

Η mini εξωσωματική κατά τήν οποία η γυναίκα μπορει να λάβει για τη διέγερση των ωοθηκών χάπια οπως η κλομιφαίνη καί η λετροζόλη

Προεμφυτευτική Διάγνωση (PGD, PGS)

Η προεμφυτευτικη διάγνωση (PGD,PGS) μας επιτρέπει να ξεχωρίσουμε τα φυσιολογικά έμβρυα από τα έμβρυα με χρωμοσωμιακές ανωμαλίες η γενετικές διαταραχές.

Παρένθετη Μητρότητα

Παρένθετη μητρότητα είναι μια μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κατά την οποία ένα ζευγάρι τεκνοποιεί με την βοήθεια μιας άλλης γυναίκας

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ